frustrated13

divendres, de juliol 28, 2006

Periodisme Local

Avís: aquest és un article molt idealista que busca mobilitzar-te

Avui a la redacció de Calafell ràdio, on estic fent les pràctiques, hem estat discutint sobre el periodisme local. La conclusió potser seria que pot arribar a ser frustrant.
La teoria del periodisme local és molt maca: proximitat de la gent del carrer, i per tant també de la notícia, possibilitat d'explicar les coses que passen a prop teu, la veu del poble, informació necessària per al veí, transparència...Però a l'hora de la veritat tot això no acaba de ser ben bé així.La majoria de mitjans locals són creats per polítics, per a polítics i amb polítics. Compleixen un servei als mateixos polítics, amb mentalitat de polític (per no dir de partit, que és el que aocstuma a ser) i veient com no es pot informar del que la gent necessita saber perquè sinó, com que tot el mitjà és polític, et jugues la feina. I com que menges d'això, doncs et resignes, calles, aguantes i fas el que els polítics volen. On és el periodisme? Al nivell local sembla que no existeix, i el que en un primer moment sembla una mesura molt democràtica, que fomenta la democràcia, que és del poble, per al poble i amb el poble, doncs acaba sent un mer instrument al servei de la política, per fer-la més opaca o per servir d'altaveu de les coses que s'han fet. No és més que un instrument que juga un paper molt important en la corrupció.
I tot això? Com es pot canviar?? Doncs són els mateixos periodistes els que han de plantar cara i no deixar-se trepitjar, i molt menys, deixar que t'arrenquin la il·lusió d'explicar les coses, de ser útil, no permetre que et modifiquin la concepció de periodisme, sent més idealistes del que han estat els nostres predecessors en els llocs de treball. Sent valents!
Jo penso lluitar per la independència del periodisme, i tu?

Èlia