frustrated13

dijous, de juliol 06, 2006

Presumpció d'innocència

Aquesta setmana, a la sèrie de TV3 "Ventdelplà", han abordat un tema que està damunt de la taula dels periodistes: la presumpció d'innocència. I és que a la sèrie, els diaris es salten aquest principi del codi deontològic i acusen directament al David d'assassinat, en diuen el nom i cognom, a més d'adjuntar-hi una fotografia. En aquell moment, el fet que a "Ventdelplà" tractessin de mentiders als periodistes i que es donés la imatge que aquests professionals no segueixen les seves pròpies normes, em va neguitejar, perquè crec que els periodistes, en general, sí que tenen ètica i que gairebé sempre aquests casos es presumeixen i no s'acusa fins que el jutge dicta sentència.

Però les coses no sempre són així i aquesta mateixa setmana n'hem tingut un exemple clar:
l'assassina en sèrie d'àvies. Tots en sabem el nom, els cognoms, la cara que fa, on treballava, els seus familiars...Molts mitjans (no m'atreveixo a dir tots perquè no els puc seguir tots, no hi ha temps material) se n'han fet ressó i ens han ensenyat quina cara té aquesta dona, sense que, com molt bé diu Iu Forn en la seva columna a l'Avui (06/07/06), "la presumpta no hagués ni estat posada a disposició judicial".

És un tema que els periodistes i comunicadors haurien de plantejar-se i prendre's més seriosament, que és prou important, que s'està jugant amb la vida de la gent, perquè els mitjans de comunicació tenen molt ressò i els presumptes acaben duent una etiqueta molt difícil de treure.

Èlia

1 Comments:

  • doncs és veritat Èlia. Quan passa alguna cosa els mitjans de comunicació moltes vegades acaben provocant alarma social, una alarma que mai és bona. Però jo crec que el principal problema no és dels mitjans, sinó del nostre sistema. Un sistema penal que en comptes de protegir a la víctima el que fa és protegir als culpables, o als presumptes culpables. Com pot ser que la víctima hagi de demostrar que ha estat agredida mentre que el culpable només s'ha de dedicar a mantenir la seva presumpció d'inocència. Tot plegat ben trist, així va el país!!!

    By Anonymous Anònim, at 9:41 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home