frustrated13

dijous, de juny 29, 2006

"TV3 i el Barça"

Aquest és el titular d'un article que voldria comentar. Està publicat al diari Avui (29/06/06) i el signa en Marçal Sintes. Aquest periodista escriu que, segons ell, TV3 no es pot deixar escapar els drets que té sobre el Barça. Hi estic d'acord! Crec que la televisió catalana hauria de fer un esforç i poder seguir oferint els partits del Barça i gaudint dels seus drets televisius. Que si es deixa que Mediapro (empresa que ha ofert al Barça un pastón pels seus drets televisius) es quedi amb l'exclusiva, TV3 s'està condemnant a ella mateixa. Que TV3 guanya molt amb el FCBarcelona i hem de tenir present que, amb l'aparició de Cuatro i La Sexta, TV3 està perdent quota de pantalla (tampoc cal exagerar, és el normal, però està baixant, ja no és líder).

Fins aquí estem d'acord, oi? TV3 hauria d'apostar fort i igualar l'oferta, però...quin és el límit? TV3 està legitimada per pagar els 1.000 milions d'euros dels drets televisius del Barça? Recordem que la televisió catalana és pública i que es financia, majoritàriament, amb diners públics. Quins criteris es segueixen per decidir comprar o no els drets? La televisió pública ha de prendre la decisió pensant en termes econòmics? O potser en termes polítics? Com justificar la compra o la no compra? D'acord que respondre només amb criteris econòmics no és just perquè, per mi, TV3 és la televisió nacional de Catalunya i Catalunya és més que 4 províncies (com diu Sintes a la seva columna), però no s'ha d'oblidar que TV3 és deficitària i que el seu deute creix any rere any (com totes les grans corporacions de televisió públiques).

Per altra banda...perquè pel Barça TV3 pagaria aquesta xifra i en canvi pel RCDEspanyol i pel Gimnàstic de Tarragona no? No pagaria ni el que li demanen aquests clubs, que és molt menys que el que es paga ja actualment pel Barça. Sent com és la televisió pública de Catalunya, no hauria de discriminar un equip o altre en funció de l'audiència i hauria, des del meu punt de vista, d'apostar per tots de la mateixa manera.

Sé que no dono solucions, potser no n'hi hagi, només volia mostrar que és un assumpte prou complicat i de difícil sortida, (tal i com m'ha ensenyat el professor Joan Corbella). I que potser la majoria de la població estigui d'acord en que TV3 destini una gran part del seu pressupost al Barça i no el dediqui a altres coses, potser més interessants. Amb aquest tema no s'està jugant només amb l'audiència, sinó que a darrera hi ha moltes coses implicades, polítiques de comunicació, qüestió de diners, de construcció d'identitat nacional, problemes de legitimitat, hi ha massa coses darrere aquest afer com per limitar-se a afirmar que TV3 hauria de pagar aquests diners. S'ha de tenir en compte el deute de la televisió catalana i l'opinió de la ciutadania.

Ja em direu què en penseu!

Èlia