frustrated13

dimarts, d’abril 17, 2007

Diamante de sangre

Qui més qui menys tothom és conscient que hi ha moltes guerres al món, que per les raons que sigui no tenen presència als mitjans de comunicació, però no per això deixen d'existir. Una d'aquestes és la que va afectar Sierra Leone, a Àfrica. Aquest país va estar molt de temps immers en una guerra civil per aconseguir el control sobre les mines de diamants. Es tractava d'una guerra molt cruel, que utilitzava els nens, els donava una arma i els entrenava per matar.

La pel·lícula Diamante de sangre es situa en aquest context. Danny Archer és un contrabandista que coneix una periodista a qui acaba explicant-li tot per a que ella faci un reportatge sobre aquest conflicte i els anomenats diamants de sang. Doncs en aquesta pel·lícula hi ha moltes escenes que fan pensar, reflexionar, sobre les atrocitats que es cometen a les guerres, però a més de denunciar la guerra per si mateixa, també hi ha escenes que permeten reflexionar sobre la feina dels periodistes. En un moment de la pel·lícula, Solomon Vandy, un pare que ha estat apartat a la força de la seva família, acompanya la columna de periodistes, buscant la seva dona i els seus fills, quan es troben un cotxe accidentat amb alguns ferits. Tots els periodistes baixen ràpidament i comencen a gravar i a fer fotografies, però Solo agafa un nen ferit i intenta donar-li atenció.

Què faríeu si us trobéssiu en aquesta situació? Intentaríeu socorre els ferits o primer faríeu la feina de periodista? És difiícil intentar posar-se en aquesta situació i dir com reaccionaries, però en tot cas, crec que els periodistes haurien (hauríem) de pensar que els propis codis deontològics "obliguen" a donar socors abans de fer la fotografia. És a dir, que la propia feina de periodista contempla que, per damunt de la professió, hi ha l'obligació de l'ajut humanitari.